Revetlla de Sant Joan

Aquest dissabte 24 de juny, a partir de les 16 h, El Casal dels Països Catalans de la Plata portarà endavant la revetlla de Sant Joan, que és l’única festa popular que se celebra a tots els territoris de parla catalana: Catalunya, Andorra, País Valencià, Illes Balears i l’Alguer (denominats Països Catalans).
L’acte tindrà lloc a la Plaça Illes Malvines (carrer 20, entre 50 i 54), i comptarà amb música en viu, balls tradicionals i gastronomia típica d’aquesta festivitat: la mítica “coca de Sant Joan” i el “rom cremat” (beguda calenta a base de rom negre, perfumat amb canyella, pell de llimona i grans de cafè). L’esdeveniment, en el qual també es podran adquirir plantes aromàtiques, finalitzarà amb la tradicional foguera i els assistents podran participar a través de la crema de totes les situacions negatives que vulguin deixar-se enrere.


Una mica d’informació sobre Sant Joan


La revetlla de Sant Joan, que en realitat es festeja la nit del 23 de juny, és una nit “màgica” en què se celebra (en l’hemisferi nord) el solstici d’estiu, amb dos dies de retard. L’origen d’aquesta celebració és pagà i forma part del grup de festes solsticials, com el Nadal.
Amb una tradició que es remunta a molt abans de la implantació de cristianisme, és un culte al sol, a l’allargament del dia marcat per l’esmentat solstici, que se celebra especialment a les ciutats costaneres dels Països Catalans. En ella, les fogueres tenen un paper central, perquè era creença comuna que les flames s’allunyaven i espantaven els mals esperits que campaven durant aquesta nit. Una dada anecdòtica sobre Sant Joan compte que, ja al segle XVIII, s’havia pretès posar fre als focs artificials i les fogueres en aquestes ciutats mitjançant diverses lleis, el que fa suposar que en aquells dies la tradició estava consolidada. No obstant això, la festa s’ha mantingut fins avui malgrat les prohibicions i restriccions que es van anar intentant posar durant segles.
La majoria de les fogueres d’aquesta nit seran enceses amb la Flama del Canigó, que és una muntanya situada als Pirineus, i que per diferents mitjans de transport (i durant dies) es distribuirà per tots els territoris de parla catalana per evocar la identitat comuna de tots ells.
Amb el pas del temps, l’Església Catòlica la va fer coincidir amb la data de naixement de Sant Joan Baptista, constituint-se com una festa amb elements i costums molt marcats i simbòliques: el foc purificador, els banys de mitjanit, les herbes de Sant Joan, les cançons, el ball o les curacions, entre altres simbolismes.
Al seu torn, la tradició explica que les herbes i plantes silvestres potencien, a Sant Joan, les seves qualitats per a tot l’any. En aquest sentit es posa en evidència un altre dels elements “màgics” d’aquesta nit, també anomenada Nit de les bruixes o Nit del foc: la creença que aquestes plantes ens aporten les seves millors propietats curatives, sobretot si s’obtenen durant la matinada.

Loading

Scroll to top