Simbolismes al nostre mural “Bèstia de Foc”

El text de la memòria simbòlica que acompanya el mural realitzat per l’artista Martín La Spina a la seu del nostre casal ens endinsa en els significats i intencions plasmats en aquesta obra, condensant en una imatge tipus “pictograma” una sèrie d’idees descrites pel artista:

El Drac:

D’una banda, la imatge refereix, en una forma semifigurativa, a una “Bèstia de Foc”, que s’associa a la idea de les festes populars, els correfocs, i les celebracions en què aquests animals fantàstics són alliberats per una nit i lluiten per la seva supremacia i domini entre el poble, generant-se una trobada murri i simbòlica, una dansa ritual, un record de l’ancestral, del mític, un alliberament d’una energia popular. Per mi, aquesta figura representa la força del poble català, que lluita per la seva independència i autodeterminació. El drac que he dissenyat està en marxa (d’esquerra a dreta, en el sentit de la lectura) i es dirigeix cap a l’interior del Casal, com buscant les arrels, com convidant a entrar-hi, i té la boca oberta, no és un animal ni mut ni submís… Aquesta figura, també té òbvia vinculació amb Sant Jordi, “Patró de Catalunya”, i amb tota la iconografia del bestiari medieval que tan vivament atresora Catalunya, i que es torna a reprendre amb força al Modernisme. És, per tant, un arquetip que enllaça diverses èpoques i conceptes. La línia sinuosa que el compon és portada originalment del gòtic, però també, i sobretot, del modernisme. La tècnica del trencadís amb què està plantejada l’obra, remet fortament al període modernista català, i la utilització de materials reciclats de la Catalunya industrial com són el vidre i la ceràmica, tan referenciades a les obres de Gaudí i Jujol, entre altres.

La Rosa:

Otro símbolo que compone la imagen es la rosa, que es enlazada por la cola del dragón. La rosa roja, unida a la tradición de San Jordi, es la que produjo el rosal que brota de la sangre del dragón. Para mí, este simbolismo tan profundo expresa que de la lucha surge una nueva criatura bella y frágil, concéntrica; y el profundo y polisémico significado de la rosa es ya del acervo universal.

El simbolisme dels colors:

El Drac està travessat pels colors vermell i groc de la senyera nacional catalana, i el blau i blanc de la nostra bandera nacional argentina. Per moments, aquests colors es divideixen i mostren en la clara identificació de les dues banderes; per moments hi ha transicions que representen la germandat dels dos pobles. Alhora, la suma dels tres colors primaris: vermell, groc i blau que componen el pictograma, dóna compte en aquesta síntesi en forma de Tríade, de tots els colors possibles. El fons estarà treballat amb mosaic de ceràmiques, majoritàriament blanques, de peces trencades i reciclades (plats, tasses, etc), que van ser aportades pels qui van voler prendre part simbòlica en la construcció d’aquesta obra, amb records de la vida familiar, que representen els plats, tasses i altres elements ceràmics donats per la comunitat que van ser utilitzats. Juntament amb ells, apareixen dues frases que es repeteixen dins del fons: “Un poble de bona gent” i “arrels”. Dos conceptes que van ser seleccionats també per la comunitat del Casal de La Plata per integrar-se a l’obra.

Dades tècniques de l’obra:

Autor: Martín La Spina

Tècnica: mosaic vitri i ceràmic sobre placa de fibrociment recoberta d’alumini.

Dimensions: 220 x 240 cm.

Any de realització: Setembre 2020 a Febrer 2021

Emplaçament: 11 de Setembre de 2021

Ubicació: Casal de Catalunya, Plata, Buenos Aires, Argentina.


Compartimos con ustedes esta excelente publicación del portal Objetos con vidrio, escrita por María Eugenia Diaz de Vivar, sobre La Bèstia del Foc, la obra mural de Martín La Spina que engalana el hall de nuestra sede.

Loading

Scroll to top